Afspraak maken

Pijn in de schouder

Pijn in de schouder

Algemene informatie rondom Pijn in de schouder
Pijn in de schouder komt helaas veel voor. De schouder is een zeer beweeglijk en complex gewricht. Dit komt omdat er naast de bovenarm, ook het schouderblad én sleutelbeen betrokken zijn in het gewricht. Hierdoor zijn er ook erg veel spieren en banden aanwezig. Schouderpijn kan daarom dan ook een hoop verschillende oorzaken hebben.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
De ernst van de klacht en de toekomstvisie lopen bij de verschillende oorzaken van de schouderpijn erg uiteen. Over het algemeen kan men zeggen dat wanneer een klacht acuut is ontstaan, deze vaak eerder over gaat. Men denkt dan aan enkele weken. Echter, wanneer een klacht zich langzaam heeft opgebouwd, duurt de schouderklacht vaak enkele maanden.Een fysiotherapeut kan u behandelen en de juiste oefeningen geven om de oorzaak van uw schouderpijn op de juiste manier aan te pakken. Meestal bestaat dit uit oefeningen om de schouder soepeler, sterker en stabieler te maken.
Meest voorkomende klachten
Pijn rond het schoudergewricht
Uitstraling naar de nek, schouderbladen of naar de bovenarm
Het niet goed kunnen bewegen van de arm (stijfheid)
Belemmerende factoren voor herstel
Meestal hangen de factoren die het herstel belemmeren samen met een disbalans in de belasting (wat moet de schouder doen) en de belastbaarheid (wat de schouder aankan). Soms betekent dit dat meer rust de klacht doet verminderen (de belasting verminderen), maar soms betekent het juist dat de schouder soepeler en sterker moet worden zodat deze meer aankan (de belastbaarheid vergroten).Daarnaast blijken factoren als stress, spanningen en angsten, de schouder niet bewegen en door de pijn heen bewegen ook het herstel negatief te beïnvloeden.
Mogelijke oorzaken van Pijn in de schouder
Er zijn verschillende mogelijkheden wat uw schouderpijn kan veroorzaken. Voorbeelden zijn een peesblessure (tendinopathie), peesontsteking, slijmbeursontsteking, frozen shoulder (stijf gewricht), zenuwinklemming, spierblessure (rotator cuff syndroom), artrose en schouderinstabiliteit. Soms lijken deze klachten erg op elkaar. Wij raden u aan om de fysiotherapeut uw schouder te laten onderzoeken zodat deze uitsluitsel kan geven.
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Pijn in de schouder te verminderen

Probeer de schouder zo veel mogelijk te blijven gebruiken, binnen de pijngrens

Creëer ontspanning in de schouder door de arm rustig heen en weer te slingeren (slingeroefening)

Ga aan de slag met oefeningen van de fysiotherapeut om de schouder sterker en soepeler te maken

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

In principe hoeft u niet eerst naar de huisarts om bij de fysiotherapeut terecht te kunnen. Heeft u echter erg veel pijn waardoor bijvoorbeeld de nachtrust wordt verstoord? Dan kunt u naar de huisarts voor pijnmedicatie. Meestal zijn de schouderklachten het best te behandelen door een fysiotherapeut.



Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut onderzoekt u en stelt op basis daarvan een diagnose op. De oorzaak van uw schouderpijn wordt onderzocht. Vanuit hier worden de herstel belemmerende factoren voor uw schouderklacht besproken. De fysiotherapeut adviseert, behandelt u eventueel manueel, en geeft u oefeningen mee naar huis om zelf mee aan de slag te kunnen.



Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 351, 321, 345
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden