Afspraak maken

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom

Algemene informatie rondom Carpaal tunnel syndroom
Bij het Carpaal tunnel syndroom vindt er een inklemming plaats van de middelste handzenuw (n. medianus), ter hoogte van het polsgewricht. De zenuw loopt hier namelijk door een nauwe tunnel. Door de inklemming kunt u klachten ervaren van pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de hand en vingers. Dit betreft voornamelijk de palmzijde van de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. In de nacht zijn de klachten meestal heviger aanwezig dan overdag. Ook overdag kunnen de klachten optreden, bijvoorbeeld bij fietsen en computeren.De aandoening komt vooral voor in de leeftijd van 40-60 jaar oud, bij vrouwen, zwangeren en mensen met reuma, diabetes en overgewicht
Ernst van de klacht en toekomstvisie
De klachten bij carpaal tunnel syndroom kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig leidt dit vrijwel nooit tot blijvende uitval van de hand. Meestal is de aandoening goed te verhelpen. Helaas moet men er wel rekening mee houden dat dit enkele maanden tot meer dan een jaar kan duren.Binnen een jaar is 25% van de mensen klachtenvrij, zonder een behandeling. Meestal kan een aanvullende behandeling helpend zijn, zoals (nacht)spalken, oefeningen en mobiliseren door een fysiotherapeut. Ook kan er een injectie met ontstekingsremmers worden gegeven. In enkele gevallen is er uiteindelijk toch een operatie nodig.
Meest voorkomende klachten
Tintelingen in de handpalm en vingers
Pijn in de hand en vingers
Verminderde kracht in de hand en vingers
Belemmerende factoren voor herstel
Wanneer de klachten nog niet zo lang aanwezig zijn, u relatief jong bent of wanneer de klachten zijn ontstaan tijdens de zwangerschap, is de kans groter dan de aandoening eerder vanzelf overgaat. Bij ouderen, mensen met reuma, diabetes en overgewicht duurt het vaak een stuk langer. Verder kunnen bepaalde beroepen of hobby’s waarbij de hand veelvuldig op dezelfde manier wordt belast, het herstel vertragen.
Mogelijke oorzaken van Carpaal tunnel syndroom
De oorzaak voor het ontstaan van een carpaal tunnel syndroom is niet altijd duidelijk. Sommige personen hebben een smallere carpale tunnel dan anderen, waardoor de kans op het drukken op de zenuw groter is. Daarnaast kan een carpaal tunnel syndroom ook ontstaan door een ontsteking bij de tunnel, een fractuur, reuma, diabetes of een cyste (vochtbult). Een peesontsteking (bijvoorbeeld door overbelasting), waardoor er zwelling plaatsvindt, kan ook een oorzaak zijn. Uit onderzoek blijkt dat werkstress, obesitas en zwangerschap het risico verhogen, o.a. door hormonale processen.
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Carpaal tunnel syndroom te verminderen

Maak niet te lang eenzelfde beweging achter elkaar

Doe oefeningen voor de beweeglijkheid van de pols en zenuw

Zorg voor een afwisseling in houding van de hand en pols

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

In principe kunt u direct bij een fysiotherapeut terecht voor de behandeling van het carpaal tunnel syndroom. U hoeft hiervoor dus niet eerst naar de huisarts. Indien de klachten niet verminderen met spalken, mobiliseren en oefeningen kan er via de huisarts een verwijzing naar een specialist worden aangevraagd. Deze kan indien nodig met u de opties voor een injectie of operatie bespreken.



Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut kan u helpen met het stellen van de diagnose en het opstarten van de behandeling. Meestal wordt dit gedaan door een handtherapeut, die eventueel ook een (nacht)spalk kan adviseren.



Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden