Afspraak maken

Zenuwpijn been

Zenuwpijn been

Algemene informatie rondom Zenuwpijn been
Zenuwpijn die begint in de rug en via de achterzijde doorloopt tot in het been wordt Ischias genoemd. Deze zenuwpijn wordt namelijk veroorzaakt door druk op de nervus (= zenuw) ischiadicus. Dit is de langste zenuw van het lichaam: hij loopt helemaal vanuit de lage rug naar de voet.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
Soms gaat ischias vanzelf over binnen ongeveer 6 weken. Soms zijn er echter een aantal factoren die de klachten in stand kunnen houden. Het ligt eraan wat de oorzaak is van uw ischias, maar dit kunnen bijvoorbeeld een gespannen bilspier of verkeerde houding zijn. Het is verstandig om u door een fysiotherapeut te laten onderzoeken, zodat de achterliggende oorzaak achterhaald kan worden. Is de achterliggende oorzaak een hernia, dan duurt dit meestal 12 weken.
Meest voorkomende klachten
Pijn in de onderrug en bilstreek met schietende pijn naar één been
Brandend gevoel of tintelingen in het been
Moeite om van houding te wisselen (bijvoorbeeld opstaan na een tijd gezeten te hebben)
Belemmerende factoren voor herstel
Ischias is vaak houding-specifiek. Daarmee bedoelen we dat bij bepaalde houdingen het verergert en bij bepaalde houdingen het verminderd. Om het herstel te bevorderen is het van belang om de juiste houding aan te nemen, zodat de zenuw niet teveel geïrriteerd wordt. Daarnaast is het van belang om naar kunnen zo veel mogelijk afwisselend in beweging te zijn. Dit is belangrijk om het lichaam de kans te geven om te herstellen, omdat het de doorbloeding stimuleert en de spieren aanspreekt. Echter, zware fysieke activiteiten moeten juist even vermeden worden. Naast algemene beweging, kunnen specifieke oefeningen helpen. De fysiotherapeut kan u hierin adviseren.
Mogelijke oorzaken van Zenuwpijn been
Er zijn verschillende mogelijkheden die de ischias klachten kunnen veroorzaken. Gedeeltelijke uitpuiling van de tussenwervelschijf, een hernia, piriformis syndroom (gespannen bilspier), kanaalstenose (vernauwing van het wervelkanaal), afschuiving van de ruggenwervel (spondylolisthesis).Wanneer een hernia de oorzaak is van de klachten, noemt men het vaak geen Ischias meer, maar een Hernia Nuclei Pulposi (HNP).
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Zenuwpijn been te verminderen

Probeer in beweging te blijven op geleide (bijvoorbeeld wandelen)

Vermijd grote krachten op de rug

Zorg ervoor dat u vaak van houding wisselt

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

In principe hoeft u niet eerst naar de huisarts om bij de fysiotherapeut terecht te kunnen. Heeft u echter erg veel pijn waardoor bijvoorbeeld de nachtrust wordt verstoord? Dan kunt u naar de huisarts voor pijnmedicatie. Bij sterke uitval van spieren in het been is het ook raadzaam om naar de huisarts te gaan. Mogelijk is een verwijzing naar de neuroloog dan van toepassing.Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut onderzoekt u en stelt op basis daarvan een diagnose op. De oorzaak van uw ischias wordt onderzocht. Vanuit hier worden de herstel belemmerende factoren besproken. De fysiotherapeut adviseert, behandelt u eventueel manueel en geeft u oefeningen mee naar huis om zelf mee aan de slag te kunnen.Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden