Afspraak maken

Lage rugpijn

Lage rugpijn

Algemene informatie rondom Lage rugpijn
Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met een periode van (terugkerende) lage rugklachten. Last hebben van de lage rug kan des al niettemin erg vervelend zijn en uw activiteiten in het dagelijks leven belemmeren.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
In bijna alle gevallen is lage rugpijn niet ernstig. De oorzaak is niet exact aan te tonen, maar men kan wel uitsluiten dat er iets ernstigs aan de hand is. Dit noemt met aspecifieke rugpijn. Meestal verdwijnt of vermindert de pijn sterk binnen 2 tot 6 weken. Dit noemt men een normaal beloop.Is de pijn na twaalf weken nog steeds aanwezig, dan spreekt met vaak van een chronische klacht. Dit betekent echter niet dat deze pijn nooit meer weggaat.Bij een klein percentage van de mensen is er sprake van specifieke lage rugpijn. Dit beloop kan anders zijn. Meestal duurt de klacht dan een stuk langer en is er ook een ander soort behandeling nodig.De fysiotherapeut kan u helpen om vast te stellen of uw klacht om een aspecifieke rugpijn gaat, of een specifieke rugpijn. Hierop past hij of zij de behandeling voor u aan.
Meest voorkomende klachten
Pijn onderin de rug, eventueel met uitstraling naar de bil en het been
Lang zitten of staan, maar ook bewegen kan vervelend zijn
Een stijf gevoel in de onderrug
Belemmerende factoren voor herstel
Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan een beter herstel en een aantal factoren die bijdragen aan een vertraagd herstel.Vertrouwen in het lichaam, relatief snel weer in beweging komen en actieve oefeningen doen zijn factoren die bijdragen aan een beter herstel.Ernstige pijn met uitstraling, de aanwezigheid van stress, spanningen, angsten en/of depressies en bewegingsarmoede zijn voorbeelden van factoren die het herstel kunnen vertragen.
Mogelijke oorzaken van Lage rugpijn
Meestal is er geen duidelijke lichamelijke afwijking te vinden, dit noemen we dan aspecifieke lage rugpijn. Dit geldt voor meer dan 95% van de mensen. Waarschijnlijk speelt een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid (wat iemand lichamelijk, maar ook geestelijk aankan) mee. Ook kan onbewuste angst voor bewegen van invloed zijn.Dat de exacte oorzaak meestal moeilijk te achterhalen is, betekent echter niet dat er geen behandeling mogelijk is. Er is erg veel onderzoek gedaan naar rugklachten waaruit blijkt wat de beste behandelstrategie is.In een paar procent van de gevallen spreken we van specifieke lage rugpijn. In dit geval is er wel een lichamelijke oorzaak te vinden. Dit kan bijvoorbeeld een beknelde zenuw, een infectie, een wervelbreuk of artrose van de wervelgewrichten zijn.
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Lage rugpijn te verminderen

Zorg voor een fit lijf en zorg voor plezier in het bewegen

Doe specifieke oefeningen voor de onderrug soepel en sterk te houden

Beweeg veel momenten gedurende de dag: liever vaker een kleine periode, dan één keer een langere periode!

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

In principe hoeft u niet eerst naar de huisarts om bij de fysiotherapeut terecht te kunnen. Heeft u echter uitval van spieren of erg hevige pijnklachten (bijvoorbeeld wat het slapen verhinderd)? Dan kunt u naar de huisarts voor medicatie en eventueel een doorverwijzing naar een specialist. Meestal zijn echter de rugklachten het best te behandelen door een fysiotherapeut.Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut onderzoekt u en stelt op basis daarvan een diagnose op. Hierin worden de herstel belemmerende factoren besproken. De fysiotherapeut adviseert, behandelt u eventueel manueel, en geeft u oefeningen mee naar huis om zelf mee aan de slag te kunnen.Wanneer de fysiotherapeut vermoed dat er sprake is van specifieke rugpijn, kan hij u terug verwijzen naar de huisarts voor eventueel aanvullend onderzoek.Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 301, 318, 342, 1362
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden