Afspraak maken

Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking schouder

Algemene informatie rondom Slijmbeursontsteking schouder
Een slijmbeursontsteking in de schouder betekent dat de slijmbeurs ontstoken is geraakt. De slijmbeurs is een met vocht gevuld kussentje, wat dient als een soort stootkussen tegen wrijving en druk bij het bewegen. De slijmbeurs bevindt zich in de schouder tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. Slijmbeursontsteking wordt ook wel ‘bursitis’ genoemd.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
Een slijmbeursontsteking kan acuut ontstaan. In dat geval verdwijnen de klachten meestal vanzelf binnen 2-8 weken. Hierbij is het belangrijk om in de beginfase de schouder voldoende rust te geven. Daarna is het belangrijk om rustig op te bouwen met oefeningen. Een fysiotherapeut kan u hierbij begeleiden. Pijnmedicatie kan helpen om de klachten te verminderen.Wanneer de klachten al erg lang aanwezig zijn, is de kans groter dat het herstel langer duurt. Hierbij moet u denken aan enkele maanden. Echter is er dan vaak geen sprake meer van een ontsteking, maar wordt de pijn veroorzaakt door aangetast spier- en of peesweefsel.
Meest voorkomende klachten
Hevige pijn in de buitenkant of top van de schouder (met uitstraling naar de arm)
Onvermogen om de arm te heffen
Toename van pijn in de nacht
Belemmerende factoren voor herstel
Een lang aanhoudende overbelasting kan het herstel tegenwerken. Denk hierbij aan een repeterende beweging of veel bovenhands werken. Echter kan het tegenovergestelde, de arm volledig stilhouden, ook het herstel vertragen. Een goede doorbloeding is namelijk nodig voor de schouder om de normale functie weer te herstellen.Een algemeen goede conditie van het lichaam, een jonge leeftijd en een goede balans in beweging-rust kunnen bijdragen aan een sneller herstel.
Mogelijke oorzaken van Slijmbeursontsteking schouder
In de meeste gevallen is een overbelasting van de schouder de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Dit komt voor wanneer er veelvuldig achter elkaar dezelfde herhalende beweging (voornamelijk bovenhands) wordt gemaakt, welke normaal niet vaak wordt uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een verbouwing en ongetraind een sport uitvoeren waarbij de armen veel gebruikt worden. Het kan zich echter ook langzaam opbouwen. Soms liggen er onderliggende factoren ten grondslag, waardoor de heup eerder overbelast wordt. Denk hierbij aan spierzwakte, een onjuist beweegpatroon, een val, eerdere operatie of een onderliggende aandoening zoals reuma of diabetes.
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Slijmbeursontsteking schouder te verminderen

Zorg voor een comfortabele houding en voldoende rust

Beweeg uw schouder op geleide van de pijn

Creëer ontspanning in de schouder door de arm rustig heen en weer te slingeren (slingeroefening)

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

Het is in principe niet nodig om eerst naar de huisarts te gaan. Meestal gaat een slijmbeursontsteking vanzelf over met rust en oefeningen van de fysiotherapeut. Soms is de pijn echter zo hevig dat pijnmedicatie of een injectie nodig is. Dit kunt u overleggen met uw huisarts.Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut kan met een gedegen intake bestaande uit verschillende vragen en lichamelijke testen, de waarschijnlijkheid bepalen van een slijmbeursontsteking. Een fysiotherapeut kan ook andere oorzaken van de pijn in uw schouder uitsluiten. Zo lijken een peesontsteking, frozen shoulder (stijve schouder), kalk in de schouder of een pijnlijk AC-gewricht erg op de klachten van een slijmbeursontsteking. Een fysiotherapeut kan u de juiste adviezen en behandeling geven om zo snel mogelijk van de klachten af te zijn.Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden