Afspraak maken

Spit

Spit

Algemene informatie rondom Spit
Spit is een acute lage rugpijn die opeens in uw rug lijkt te schieten. Men spreekt ook wel van ‘door de rug gaan’. Het ontstaat meestal plotseling door een verkeerde beweging of overbelasting. Dit uit zich in een hevige pijn in de onderrug, eventueel met uitstraling naar de bovenbenen.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
Spit komt veel voor maar is gelukkig meestal niet ernstig. Meestal komt de pijn voort uit een verrekking van een rugspier of kleine beschadiging aan de wand van de tussenwervelschijf. Als gevolg hiervan spannen de spieren in de gehele rug erg aan als een soort verdedigingsmechanisme.Meestal heeft het herstel van spit een gunstig beloop. Het grootste deel van de mensen met spit is binnen 6 weken klachtenvrij. Belangrijk is om niet teveel stil te zitten of te liggen, maar zo snel mogelijk weer in beweging te komen.
Meest voorkomende klachten
Stekende, schietende pijn in de onderrug (met eventueel uitstraling naar de bovenbenen)
Stijve rug
Pijn bij voornamelijk bukken en draaien
Belemmerende factoren voor herstel
De klachten negeren, te weinig bewegen of een verkeerde houding kunnen het herstelproces in de weg zitten. Belangrijk is dat de rug hersteld en zo snel mogelijk weer went aan het normale bewegen. Rustige oefeningen om de stijfheid te voorkomen en de doorbloeding te verbeteren zijn dan ook aan te raden. Door te veel te zitten en liggen, is er een kans dat de rug juist stijver wordt in plaats van soepeler.
Mogelijke oorzaken van Spit
Spit ontstaat vaak door een plotselinge verkeerde buig- of draaibeweging. Vaak is hierbij een kracht in het spel door bijvoorbeeld het tillen van een zwaar voorwerp. Ook kan een overbelasting door langduriger in een verkeerde houding werken of lichamelijk zwaar werk verrichten. Zwakke spieren in de onderrug en een verminderde coördinatie vergroten het risico op spit.
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Spit te verminderen

Luister naar de rug en vermijd zware fysieke belasting

Probeer zo snel mogelijk weer de normale activiteiten op te pakken

Wissel veel af van houding

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

U hoeft niet langs de huisarts om bij de fysiotherapeut terecht te kunnen.Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut onderzoekt uw rug en geeft u adviezen en oefeningen om zo snel mogelijk van de klachten af te zijn. Eventueel ondersteund de fysiotherapeut dit met een aanvullende behandeling, zoals tapen of masseren om de spierspanning te verminderen.Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden