Afspraak maken

Heupklachten

Heupklachten

Algemene informatie rondom Heupklachten
Heupklachten kunnen veel pijn veroorzaken waardoor u veel hinder kan ervaren met bewegen. Hierdoor kunnen dagelijkse activiteiten veel moeite kosten. Klachten aan de heup komen vaker voor op oudere leeftijd, maar ook jongere mensen kunnen heupklachten ervaren. De oorzaken van heupklachten zijn vaak verschillend. Soms ontstaan de heupklachten acuut, maar ze kunnen ook langzaam opbouwen gedurende een langere periode.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
Er zijn verschillende oorzaken van heupklachten. Er zijn heupklachten die binnen enkele weken over gaan, maar helaas zijn er ook heupklachten die maanden tot meer dan een jaar kunnen duren. Dit ligt aan de oorzaak van de klacht en in hoeverre deze te verhelpen is. Over het algemeen gaan klachten die acuut zijn ontstaan eerder over dan klachten die zich langzaam hebben opgebouwd. De fysiotherapeut kan u helpen met het vinden en aanpakken van de oorzaak en u een indicatie geven van de verwachte hersteltijd.
Meest voorkomende klachten
Pijn aan de buitenzijde of achterzijde van de heup
Uitstraling in de lies
Moeite om op de pijnlijke zij te liggen
Belemmerende factoren voor herstel
Er zijn verschillende factoren die het herstelproces kunnen vertragen. Te lang doorlopen met de klachten is een van de grootste valkuilen. Pas wanneer er een diagnose is gesteld en u weet wat eraan te doen is, kan het herstel pas echt beginnen.Meestal ligt de oorzaak in een overbelasting, verkeerde vorm van belasting, te zwakke spieren of een stijfheid van het gewricht. Dit zijn factoren die met fysiotherapie goed kunnen worden verholpen, bijvoorbeeld door het doen van de juiste oefeningen.
Mogelijke oorzaken van Heupklachten
Er zijn verschillende oorzaken van heuppijn. Veelvoorkomend zijn heupartrose (vooral op latere leeftijd), een heupfractuur (na een val), een inklemming van het kapsel (impingement), bekkenpijn, slijmbeursontsteking of irritatie, een peesblessure (tendinopathie), klachten aan de peesplaat (Tractus Iliotibialis) of een spierblessure van de bil- of liesspieren. Door middel van een uitgebreide intake bestaande uit een vraaggesprek en lichamelijke testen, kan de fysiotherapeut een vermoedelijke diagnose stellen.
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Heupklachten te verminderen

Zorg dat de balans tussen belasten en rust goed is

Doe oefeningen om de heup soepeler te maken

Train de spieren rondom de heup zodat deze sterker worden

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

Het is in principe niet nodig om eerst naar de huisarts te gaan. U kunt direct naar de fysiotherapeut om de klachten te laten beoordelen. Soms is de pijn echter zo hevig of zijn er ook andere klachten aanwezig die niet gerelateerd zijn aan het bewegen. In dat geval kunt u dit bespreken met uw huisarts.



Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

Omdat de oorzaken van de heupklachten verschillend kunnen zijn, adviseren wij u om bij klachten contact op te nemen met de fysiotherapeut. Deze kan een (vermoedelijke) diagnose stellen en hierop een behandelplan opstellen.



Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 309, 345
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden