Afspraak maken

Claudicatio (etalage benen)

Oefentherapie

Fysiotherapie kan gegeven worden ‘op de behandelbank’, maar kan ook in de vorm van ‘oefentherapie’ in onze oefenzaal worden ingezet.

Uw fysiotherapeut begeleid u bij het uitvoeren van specifieke oefeningen die gericht zijn op bijvoorbeeld het versterken van spieren, verbeteren van stabiliteit en balans of het verbeteren van de algehele conditie en kracht. Dit is uiteraard afhankelijk van uw klachten en het doel van de behandeling.

Bij oefentherapie kan gebruik gemaakt worden van een loopband, hometrainer, krachttoestellen, balans kussens om op te staan, maar ook losse gewichten of ander oefenmateriaal. Alle nodige trainingsapparaten staan bij ons in de oefenzaal.

Looptraining bij Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens krijgt de laatste jaren steeds meer bekendheid. In de volksmond wordt het ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Bij deze aandoening zijn de aderen in de benen voor een deel dicht gaan zitten (door aderverkalking) waardoor het bloed niet goed kan doorstromen. Dit zorgt ervoor dat iemand bij lopen veel pijn in de benen krijgt en op een gegeven moment moet stoppen met lopen door de pijn. Als dan even rust genomen wordt (even stilstaan bij een etalage) zakt de pijn en kan iemand weer verder lopen.

In sommige gevallen zijn de klachten zo hevig dat iemand slechts enkele meters kan lopen. Steeds vaker kiest de vaatarts bij deze patiënten  voor looptraining in plaats van een dotterbehandeling van de vaten in de benen.

Looptraining is bewezen effectief, maar vraagt wel om doorzettingsvermogen en motivatie van de patiënt. Onze therapeut begeleid u met een specifiek ‘loopprogramma’, waarbij u op een van onze loopbanden ‘door de pijn heen’ gaat lopen. Door dit veelvuldig te doen worden na verloop van tijd  nieuwe bloedvaten aangemaakt in de benen wat voor een betere bloedsomloop zorgt.
Vaak worden de eerste verbeteringen al na enkele weken opgemerkt en wordt de loopafstand groter. Uw vorderingen en prestaties per training worden nauwgezet bijgehouden en geëvalueerd.

Enkele van onze therapeuten hebben zich gespecialiseerd in de looptrainingen bij Claudicatio Intermittens. Wij zijn dan ook aangesloten bij het Claudicatio Netwerk.

Klik hier voor meer informatie over Claudicatio Intermittens en het Claudicatio Netwerk.

© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden