Whiplash
Whiplash
Algemene informatie rondom Whiplash
Een whiplash ontstaat doordat er plotseling flinke krachten inwerken op de nek, waardoor het hoofd krachtig naar voren, achteren en/of opzij wordt bewogen. Dit kan bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, maar ook door een val of een sportongeval. De naam whiplash is een verzamelnaam voor klachten die hierdoor ontstaan.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
Na een ongeluk wordt de nek uitvoerig gescreend of er geen sprake is van letsel aan de wervelkolom, zenuwen of hersenen. In de meeste gevallen is dit niet zo. Meestal verdwijnen de klachten dan ook binnen een half jaar. Toch kunnen mensen ook nog meer dan een jaar tot meerdere jaren last hebben van verschillende klachten. De oorzaak hiervan is niet volledig bekend. Mogelijk dat dit toch te maken heeft met een bepaalde beschadiging aan het ruggenmerg en de hersenen. De klachten kunnen een enorme impact hebben op het dagelijks leven.
Meest voorkomende klachten
Pijn en stijfheid in de nek
Hoofdpijnen
Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en vermoeidheid
Belemmerende factoren voor herstel
Waarom sommige mensen relatief snel van de klachten af zijn, waar anderen nog jaren leven met veel klachten, is onbekend. Er zijn enkele factoren bekend die het herstelproces kunnen belemmeren: hoofdpijnklachten en/of nekklachten die al vóór het ongeval aanwezig waren, ernstige hoofdpijn- en nekklachten, een bewegingsbeperking van de nek en een verminderd evenwicht.
Mogelijke oorzaken van Whiplash
Een whiplash ontstaat door een plotselinge voor- achterwaartse beweging van de nek. Deze beweging kan bijvoorbeeld optreden bij een kop-staartbotsing. Echter kan ook een ander trauma, zoals een val of een voorwerp tegen het hoofd waardoor er een heftige en abrupte slingerbeweging plaatsvindt zorgen voor een whiplash.Waarom de ene persoon minder heftige klachten ervaart als de ander, is niet geheel bekend. Naast de grote van de impact van het trauma, spelen nog veel meer psychosociale factoren een rol.
Veelgestelde vragen
3 tips om Whiplash te verminderen
Zoek snel de juiste hulp: de eerste fase na een whiplash is erg belangrijk
Voorkom dat de nek stijf wordt door rustig te bewegen
Probeer uw dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer op te pakken
Moet ik langs de huisarts?
De huisarts kan u doorverwijzen naar de juiste specialistische zorg. Bij langdurige klachten is het gebleken dat een multidisciplinaire behandeling zinvol is. Dit betekent dat er naast fysiotherapie nog meer zorgverleners betrokken zijn, bijvoorbeeld een psycholoog en/of een ergotherapeut. Daarnaast kan een huisarts u eventueel medicatie voorschrijven en indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Moet ik langs de fysiotherapeut?
Een fysiotherapeut kan u helpen met het verminderen van klachten. Dit kan op verschillende manier. De fysiotherapeut zal beoordelen welke behandelstrategie het beste bij u past. Meestal bestaat de therapie uit een combinatie van oefeningen voor de beweeglijkheid en kracht, ontspanningsoefeningen, adviseren rondom activiteiten en manuele behandeling (masseren, mobiliseren).
Heb je nog
vragen?
Contact opnemenOns
Team
Onze specialistenKom eens
langs!
Afspraak makenOver
Piet Hein
Lees meerGerelateerde therapeuten:
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.