Afspraak maken

Artrose

Artrose

Algemene informatie rondom Artrose
Artrose van een gewricht betekent dat er sprake is van een verminderde kwaliteit en dikte van het kraakbeen. Het kraakbeen bevindt zich op de botten die samen een gewricht vormen. Samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) zorgt het ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Wanneer het kraakbeen is aangetast, functioneert het gewricht minder goed.Naast het aangetaste kraakbeen, vinden er bij artrose nog meer processen plaats. Vervorming van het bot aan de randen van het gewricht (botwoekering) zorgen er ook voor dat bewegen lastiger wordt.Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Het gaat vaak hand in hand met het verouderingsproces. Artrose komt het vaakst voor in de heup of knie.
Ernst van de klacht en toekomstvisie
Helaas heeft kraakbeen amper herstelvermogen en zal het proces dus ook niet omkeerbaar zijn. Dit betekend echter niet dat er niks aan gedaan kan worden. De ernst van de klacht staat niet in relatie tot wat er is te zien op een röntgenfoto. Door op een juiste manier te blijven bewegen en specifieke oefeningen te doen kunnen de klachten sterk verminderd worden. De spieren rondom het gewricht kunnen namelijk compenseren als deze sterk genoeg zijn. Dit kan voldoende zijn om goed te kunnen blijven functioneren in het dagelijks leven. Soms de klachten echter zo hevig, dat er een operatie nodig is om het gewricht schoon te maken of een prothese te plaatsen.
Meest voorkomende klachten
Ochtend- of startstijfheid in de gewrichten
Pijn in de gewrichten
Krakende geluiden hoorbaar (crepitaties)
Belemmerende factoren voor herstel
Er zijn verschillende factoren die het proces van artrose negatief beïnvloeden: overgewicht, zwaar lichamelijk werk, te weinig bewegen en andere blessures aan het gewricht. Daarnaast is het herstel minder naarmate de leeftijd vordert.
Mogelijke oorzaken van Artrose
Ouder worden is de hoofdzakelijke oorzaak van artrose. Het natuurlijke ouderdomsproces resulteert in een verminderde kwaliteit van het kraakbeen. Naast het ouder worden, leidt ook reuma vaak tot artrose. Dit komt doordat de ontstekingen van de reuma het kraakbeen aantasten. Daarnaast kunnen een vorm van overbelasting (bijvoorbeeld door heel veel fysiek zwaar werk of (top)sport), een standsafwijking of een ongeluk ook bijdragen aan het ontstaan van artrose.
Laat dit doen door een specialist
Veelgestelde vragen

3 tips om Artrose te verminderen

Blijf bewegen, maar vermijd piekbelastingen.

Train de spieren en het uithoudingsvermogen.

Vermijd te lang stilzitten.

Afspraak maken

Moet ik langs de huisarts?

De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Om artrose aan te tonen wordt vaak een lichamelijk onderzoek verricht, eventueel ondersteund met röntgenfoto’s waarop een gewrichtsversmalling is te zien bij artrose. De huisarts kan u tevens pijnmedicatie voorschrijven indien nodig.



Piet Hein klachten template foto

Moet ik langs de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut gaat samen met u aan de slag om de klachten van de artrose zo minimaal mogelijk te krijgen. Er wordt een oefenprogramma op maat gemaakt. De fysiotherapeut begeleidt u in het proces.



Afspraak maken

Heb je nog 
vragen?

Contact opnemen

Kom eens 
langs!

Afspraak maken

Over 
Piet Hein

Lees meer
Gerelateerde therapeuten: 
Lisa Vlok
Na een jaar met pijn te hebben gelopen en 3 fysiotherapeuten reeds bezocht die alleen aan symptoombestrijding deden kwam ik bij Eline Slot. Zij heeft me weer letterlijk op de been gekregen door ( o.a.) mijn hele bewegings apparaat te corrigeren. Dus naar het grotere geheel gekeken ipv een enkele spier. Absoluut een topper! Nogmaals dank.
Frank Vennix
Fysiotherapeut Cees Paul is echt een hele goede fysio. Hij ziet snel je probleem en lost het op door behandeling en oefeningen voor thuis. Andere behandelaren in deze praktijk ken ik niet, maar als je bij Cees een afspraak maakt, zit je goed.
© Copyright Piet Hein Fysiotherapie 2024
 | Alle rechten voorbehouden